Lederonderhoud: wat kan er mis gaan?


Wij krijgen jaarlijks tientallen telefoontjes van mensen die hun lederen meubels mismaakt hebben.Wij hebben heel veel ellende gezien en zijn vaak in geschillen gehoord over verkeerd gebruik van lederonderhoudsproducten.

Voordat wij u iets verkopen zult u ons eerst goed moeten uitleggen wat voor ledersoort u wilt onderhouden. U kunt onder het kopje “Kenmerken en onderhoud van verschillende leersoorten” terugvinden wat voor leersoort u heeft. Bent u niet zeker over de leersoort die u heeft, dan kunt u altijd een klein stukje leder uit de onderkant van de bank halen en aan ons opsturen. Wij verkopen u liever niets dan dat u met een probleem komt te zitten.



Hiermee wil ik aangeven hoe moeilijk lederonderhoud is, zelfs voor ons en u kunt van ons aannemen dat de leerlooiergroep de expert van nederland is.


De leerlooier verkoopt nieuw leer en de leerlooier lederstoffering restaureert oud leer.


Wij kennen het hele slijtageproces en weten waarom bepaalde ledersoorten eerder slijten dan andere.


Toch zijn er veel mensen die hun lederonderhoudsproducten bij de supermarkt of drogist kopen. Sorry, maar van aspirines hebben wij ook geen verstand.


Zelfs bij meubelzaken is de kans klein dat u goed geadviseerd wordt. Daarom zeggen ze ook vaak als u een nieuw bankstel heeft gekocht “niets aan doen, gewoon afstoffen”. Zij zijn vaak door schade en schande wijs geworden om u iets te verkopen waar ze een paar euro aan verdienen, maar wat ze een hoop ellende kan opleveren.


Twee grote onzinverhalen over lederonderhoud zijn:

  • “Ik maak mijn lederen zitmeubelen schoon met gedistilleerd water”. U haalt er ongetwijfeld wat vuil mee af, maar wat kunt u schoonmaken met water? Uw eigen huid? Uw kookpannen? Uw kleding? Nee toch!!!


  • “Ik doe een paar druppels wonderolie in een emmertje water”. Dat zet echt geen zoden aan de dijk. Beter is om uw lederen meubels in een voedende en beschermende waslaag te zetten en die verfraait uw meubels ook nog.