Waarom slijten lederen meubels?


Er zijn mensen die met hun lederen bankstel 3 jaar doen en er zijn mensen die er 30 jaar mee doen. En anderen totdat ze huisdieren krijgen!!  • – De zittingen zijn samen met de armleuningen de meest slijtgevoelige plekken van uw lederen meubels.
  • – Het slijten van de zittingen is veelal te wijten aan het zachter worden van het binnenwerk.
  • – Het schuim of polyether zakt dieper in en singels of veren worden slapper, hierdoor rekt het leder mee en ontstaat er een “kont” in het leder.
  • – Het leder gaat wijder zitten, er ontstaan plooien en op die plooien gaat het leder vaak barsten of slijt de laklaag weg. Hier ontstaan dan de toekomstige scheuren.
  • – Kijk eens kritisch naar de zitvlakken van zeer dichtbij.
  • – Ook moet u niet op uw bank gaan staan, dan kunnen de veren of singels breken.

Tip: polyether tijdig laten vervangen.
Ook kunnen dan gelijk wat stiknaden worden ingenomen zodat het leder weer strakker zit.
U zit zelf beter, spaart uw rug en spaart uw leder van uw dure meubels.


De kopstukken van armleuningen zijn ook slijtgevoelig, zeker bij meubels waar u ze beetpakt om uit de bank op te staan.
De ene keer zit u net pinda’s te eten en de andere keer weer een kroket.


Door de jarenlange inwerking van vetten, zuren en zweet wordt de laklaag aangetast en kan gaan wegslijten. Daarnaast zuigt zich op deze plekken een overvloed aan vet in het leer. Dit geldt ook voor de kopstukken bij hoge meubels. De vezels onder de verf en huid zuigen zich vol en laten de lak en huidlaag barsten (krakelee). Deze kan echter ook ontstaan door het wegslijten van de laklaag.


Veel mensen denken dan dat het leder uitdroogt en gaan dan juist lopen smeren maar hiermee maak je de kwaal nog erger, want u brengt nog meer vettigheid in het leder en de vezels zuigen zich nog voller. 
U heeft ongetwijfeld wel eens een doornatte kartonnen doos bij het huisvuil gezet. Bij zo’n doos is de kracht uit het karton verdwenen, u kunt het karton heel makkelijk scheuren en datzelfde geldt ook voor leder. Toch komt het ook voor dat leder te weinig voeding krijgt, maar dat is een veel zeldzamer geval. De vezels in het leder worden dan zo droog dat ze elkaar niet meer vasthouden. Ook in dit geval kunt u het leder dan scheuren als papier. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een stoel die jarenlang op zolder staat.


Zelf zijn wij betrokken bij de stoffering en onderhoud van het vredespaleis. In een van deze zalen komt het licht door het dak naar binnen. Zomers kan het daarbinnen goed heet worden. Op de hardgestoffeerde armfauteuils (± 25 jaar geleden voor het laatst geherstoffeerd) wordt weinig gezeten. Het onderhoud was practisch nihil, dus het leder kreeg de kans om goed uit te drogen.


Nu werken ze daar met een speciaal door ons opgesteld onderhoudsprogramma.


Nog een laatste voorbeeld:


Zelf hebben wij thuis een kattenkrabbel van 3 cm., (van nikkie onze overleden kater) in ons bankstel jarenlang kunnen volgen, de wond in het leder werd steeds groter. Hetzelfde kent u misschien wel van een diepe kras in uw auto, doet u er geen verf op dan zal het ijzer gaan roesten en gaat die plek op een gegeven moment doorroesten.


Dus wordt leder kaal: leerverf gebruiken!! Alhoewel dit weer niet geldt als er teveel vet in het leder zit, aangezien verf zich niet hecht op vet.